top of page
Εικόνα συγγραφέαEVANGELOS BITHIGOTSIS

Η σημασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τι θα κάνω στη ζωή μου;

Αυτή είναι μια αρκετά κοινή ερώτηση για νέους ανθρώπους και όχι μόνο. Η εργασία είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής καθώς όχι μόνο μας αποφέρει χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες διαβίωσης όπως στέγη, τροφή και ενδυμασία αλλά επιπλέον, το μέγεθος προσωπικού χρόνου που καταλαμβάνει είναι σημαντικά μεγάλο καθώς τουλάχιστον 8 από τις 24 ώρες τις ημέρας τις περνάμε στο χώρο της εργασίας.

Παλαιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν να ακολουθούν το επάγγελμα το γονιών τους είτε αυτό περιλάμβανε την διαχείριση μιας οικογενειακής επιχείρησης είτε απλά την ίδια επαγγελματική κατεύθυνση. Με την πάροδο του καιρού τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον οι νέοι έχουν τη δυνατότητα προσωπικής επιλογής με βάση αυτό που τους εκφράζει και τους αρέσει.

Παρόλο όμως που η επιλογή επαγγέλματος είναι πλέον προσωπική, η εποχή που ζούμε δίνει τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση που όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε αυτή η επιλογή αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από όσο νομίζαμε. Πόσο μάλλον για τα παιδιά, που το εκπαιδευτικό σύστημα αποζητάει μια τέτοια απόφαση να ληφθεί στην ηλικία των 15 χρόνων όπου γίνεται η επιλογή κατεύθυνσης.

Η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού αναπτύχθηκε για να καλύψει αυτή την ανάγκη και να βοηθήσει παιδιά και νέους να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό αντικείμενο σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων που συνδυάζουν τη σχολική επίδοση ή την υπάρχουσα επαγγελματική δραστηριότητα με σταθμισμένα τεστ που εξετάζουν τα στοιχεία προσωπικότητας, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του ενδιαφερόμενου αναπτύσσονται συγκεκριμένες επαγγελματικές προτάσεις.

Είναι σημαντικό, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και λόγω του ότι η εργασία καταναλώνει σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ζωής, να μπορέσει ο νέος να βρει ένα επάγγελμα που θα του ταιριάζει, θα τον ευχαριστεί και όπου θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό.

Σίγουρα ένας ειδικός που γνωρίζει καλά τις υπάρχουσες επιλογές σπουδών, την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης και μπορεί να τα συνδυάσει με τα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε αυτή την τόσο σημαντική απόφαση.

2 Προβολές0 Σχόλια

コメント


bottom of page