top of page

Διατροφικές Διαταραχές: Παχυσαρκία


Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αφύσικη ή υπερβολική συσσώρευση λίπους με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά τη σωματική υγεία και την λειτουργικότητα. Ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί η κοινωνία και η ζωή μας μέσα σε αυτήν συμβάλλουν σημαντικά στη ραγδαία αύξηση του σωματικού βάρους.


Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας

  • Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας που καθιστούν δύσκολη την προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να καταφεύγουν σε έτοιμες τροφές που περιέχουν πολύ λίπος και μικρή θρεπτική αξία

  • Το γεγονός ότι πολλά επαγγέλματα δεν περιέχουν σωματική κίνηση και αναγκάζουν τους ανθρώπους να παραμένουν καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα

  • Η έλλειψη χρόνου ή και διάθεσης για σωματική άσκηση

  • Η έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης σε σχέση με τη διατροφή και τη θρεπτική αξία των τροφών

  • Η ευκολία στις μετακινήσεις με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην περπατούν σχεδόν καθόλου

  • Η βιομηχανία του φαγητού που συνήθως παρέχει γεύματα και ποτά ανθυγιεινά και παχυντικά προκειμένου να έχουν ευχάριστη γεύση

  • Συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται με την κατανάλωση φαγητού (παρηγορητικό φαγητό)

Όταν ένας άνθρωπος είναι υπέρβαρος έρχεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα υγείας και διαβίωσης. Τα προβλήματα που προκύπτουν στη σωματική υγεία περιλαμβάνουν καρδιοαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, χοληστερίνη, αποφρακτική άπνοια ύπνου, κάποιες μορφές καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα, άσθμα και αποδεδειγμένα η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Υπάρχουν, όμως, και πρακτικά προβλήματα που αφορούν στη δυσκολία μετακίνησης, εργασίας και ποιότητας ζωής.

Τα παραπάνω έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αφενός γιατί οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έρχονται αντιμέτωποι με ρατσισμό και κοινωνική απομόνωση, αφετέρου γιατί το ίδιο το σώμα τους δυσκολεύει στην λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους αναγκών. Το αποτέλεσμα είναι να αναδύονται αισθήματα θλίψης και μοναξιάς με συχνή την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Μπορεί η παχυσαρκία να είναι κατά κύριο λόγο μια ιατρική πάθηση, δεν παύει όμως να χρειάζεται συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί.

Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία και διατροφική ενημέρωση και διαμόρφωση εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει τις διατροφικές προτιμήσεις τον ανθρώπων και θα διαμορφώνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου.


Η αλλαγή τρόπου ζωής δεν είναι εύκολη, δεν είναι όμως και αδύνατο να επιτευχθεί με τη σωστή στήριξη.

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page