• Amalia Louizou

Διατροφικές Διαταραχές: Υπερφαγία


Η αδηφαγική (υπερφαγική) διαταραχή αφορά στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια που περιλαμβάνουν καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού που συνοδεύεται από αίσθημα απώλειας ελέγχουν και αδυναμία για πάυση.


Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο να παρουσιάσει αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι:

  • Βιολογικοί: ορμονική ανισορροπία ή γενετική μετάλλαξη.

  • Συναισθηματικοί: Κατάθλιψη, κακή εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων όπως άγχος και θλίψη.

  • Κοινωνικοί και πολιτισμικοί: Τραυματικές εμπειρίες, κοινωνικές επιρροές και σωματικά πρότυπα από τα κοινωνικά μέσα που επιφέρουν αίσθημα πίεσης σε σχέση με το σωματικό βάρος και την εικόνα σώματος.

Η διαταραχή περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κατανάλωση φαγητού ακόμα και χωρίς αίσθημα πείνας

  • Αδυναμία για παύση ή έλεγχο της κατανάλωσης φαγητού

  • Αποθήκευση φαγητού για μετέπειτα κατανάλωση

  • Φυσιολογική κατανάλωση μπροστά σε κόσμο, άλλα καταβρόχθιση της τροφής όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά

  • Αίσθημα άγχους που υποχωρεί μόνο με την κατανάλωση φαγητού

  • Μουδιασμένο συναίσθημα κατά τη διάρκεια των υπερφαγικών επεισοδίων

  • Ανυπαρξία αισθήματος πληρότητας και χορτασμού σε σχέση με το φαγητό

Η αδηφαγική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των ανθρώπων και σε επίπεδο υγείας και σε συναισθηματικό.

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία και διαμόρφωση εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου με σκοπό την συναισθηματική ανακούφιση και την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.