top of page

Τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια στους ιούς


Η διατροφή έχει τη δύναμη να γίνει σύμμαχος μας ενάντια στη μάχη με τους ιούς, είτε προστατεύοντας μας ενάντια σε αυτούς, είτε βοηθώντας μας να τους ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τελείως την καθημερινή μας διατροφή απλά χρειάζεται να την εμπλουτίσουμε με τις παρακάτω συνιστώμενες τροφές έτσι ώστε ο οργανισμός μας να ενδυναμωθεί και να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει πιθανές δυσκολίες.


Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυσικές τροφές. Οι φυσικές τροφές είναι αυτές που φυτρώνουν στη γη. Βάλτε στη διατροφή σας φρέσκιες και πολύχρωμες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Σχεδιάστε γεύματα από τα οποία να μην λείπουν τα φρέσκα και ωμά τρόφιμα γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες καθώς και πληθώρα ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών απαραίτητα για την ενίσχυση του οργανισμού.

Επίσης μικρές ποσότητες ξηρών καρπών καθώς και σιτηρών ολικής άλεσης, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Ενίσχυστε την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C με φρέσκιες τροφές όπως φρούτα & λαχανικά και με κατανάλωση αφεψημάτων πλούσιων σε βιταμίνη C , όπως το άγριο τριαντάφυλλο.


Φροντίστε να έχετε επαρκείς επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, καθώς η βιταμίνη D είναι σημαντικός σύμμαχος της άμυνας μας ενάντια στους ιούς. Η έκθεση στον ήλιο για 20 λεπτά ημερησίως αλλά και η κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών, και γαλακτοκομικών μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης στα επιθυμητά επίπεδα. Για περισσότερη ενίσχυση κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη και οι ιώσεις περισσότερες προτείνεται συμπλήρωμα βιταμίνης D σε δόσεις έως 4000 IU ημερησίως στα πλαίσια πρόληψης ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).


Επιπλέον, η επαρκής λήψη νερού είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Φροντίστε λοιπόν την σωστή ενυδάτωση τους χειμερινούς μήνες, παρόλο που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό κάθε μισή ώρα για τη διατήρηση τόσο του κυκλοφορικού συστήματος όσο και του μεταβολισμού των κυττάρων σε καλή κατάσταση.


Τέλος, δύο φυσικές τροφές που έχουν πολυετή και διαδομένη φήμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το μέλι και η πρόπολη. Ωστόσο για να υπάρχουν όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες που φέρει το μέλι χρειάζεται να το κρατάμε «ζωντανό» σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 40ο C. Προσθέστε μέλι σε ροφήματα χλιαρά και όχι πολύ ζεστά. Οι μεγάλες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα ένζυμα που έχει και τότε δεν λειτουργεί ευεργετικά.


Μαρία Σκούρα

Διατροφολόγος

70 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page