top of page

Πως συνδέεται η διατροφή μας με τη διάθεση μας


Στο σώμα μας υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι κηρύσσουν την έναρξη για την αναζήτηση λήψης τροφής αλλά και πολλοί περισσότεροι οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα για τη διαδικασία τερματισμού κατανάλωσης τροφής. Οι μηχανισμοί αυτοί της πείνας και του κορεσμού μας βοηθούν να διατηρούμε ένα υγειές σωματικό βάρος και , ανεξαρτήτως της ποσότητας τροφής που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας, να σταματάμε την διαδικασία του φαγητού όταν νιώσουμε ότι έχουμε χορτάσει.

Αυτοί οι μηχανισμοί διενεργούνται σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο αίμα, στο στομάχι, στα έντερα, στα λιποκύτταρα κτλ. Όμως το κέντρο αυτών των αποφάσεων (αναζήτηση λήψης τροφής, ποσότητα κατανάλωσης τροφής, τερματισμός λήψης φαγητού) βρίσκεται κυριολεκτικά στη δικαιοδοσία του εγκεφάλου. Σήμερα, θα αναφέρουμε έναν από τους πιο βασικούς και σημαντικούς: το μηχανισμό της Σεροτονίνης.

Η Σεροτονίνη, είναι ένας νευροδιαβιβαστής όπου είναι υπεύθυνος για δύο σημαντικές καταστάσεις: Η μία είναι η Ψυχική Ηρεμία & Ισορροπία στον οργανισμό και η άλλη το Αίσθημα Κορεσμού, δηλαδή με απλά λόγια το «χόρτασμα».

Η κατανάλωση φαγητού προκαλεί παραγωγή γλυκόζης στο αίμα. Συγχρόνως στο πάγκρεας παράγεται μια ορμόνη, η ινσουλίνη, η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα και να την μετατρέπει σε ενέργεια. Ο παραπάνω μηχανισμός διεξάγεται εξολοκλήρου στο αίμα.

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και ένας άλλος μηχανισμός αυτή τη φορά στον εγκέφαλο. Η ινσουλίνη που παράγεται στο πάγκρεας μαζί με τη βοήθεια τριών άλλων θρεπτικών στοιχείων

1ο ) αμινοξέα (που βρίσκουμε τα μισά απαραίτητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα άλλα μισά στα πλήρη δημητριακά),

2ο) βιταμίνη C που χρησιμοποιείται ως καταλύτης (που αφθονεί στα λαχανικά, τα φρούτα και τους φρέσκους χυμούς) και

3ο) βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) (που βρίσκουμε στα πλήρη δημητριακά, στους άψητους ξηρούς καρπούς)

όλα μαζί παράγουν στον εγκέφαλο τη Σεροτονίνη,

Το παραπάνω σύστημα παραγωγής Σεροτονίνης είναι διαταραγμένο στα άτομα που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να χάσουν βάρος, μακροχρόνιες και κυρίως ανορθόδοξες δίαιτες. Για να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία το σύστημα μηχανισμού Πείνας και Κορεσμού απαιτούνται περισσότερο από δύο μήνες σωστής διατροφής. Η μη τήρηση της σωστής διατροφής και των σωστών συνδυασμών τροφών σε κάθε γεύμα προσθέτει χρόνο στην αποκατάσταση του μηχανισμού αυτού. Έτσι, λέγεται ότι για κάθε μία μέρα παρέκκλισης από τη σωστή διατροφή και τους σωστούς συνδυασμούς τροφών προστίθεται μία ακόμη εβδομάδα στην αποκατάσταση του συστήματος πχ. δίαιτες αποτοξίνωσης.


Μαρία Σκούρα

Διατροφολόγος

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page