top of page

Παιδιά και αριθμοί!


Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά σας και ποια ερεθίσματα θα τα κάνουν πιο έξυπνα. Παλαιότερα υπήρχε μια φήμη που υποστήριζε πως τα παιδιά που ακούν κλασσική μουσική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας γίνονται πιο έξυπνα, η φήμη αυτή όμως δεν υποστηρίχθηκε από τις έρευνες. Μια νέα έρευνα όμως, έφερε στο φώς σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της μαθηματικής ικανότητας στα παιδιά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που δέχονται πολλά γλωσσικά ερεθίσματα είτε από παραμύθια, είτε επειδή οι γονείς περνούν χρόνο μιλώντας τους και εξηγώντας τους, συμβάλλουν σημαντικά στην καλή εξέλιξη της γλωσσικής ικανότητας. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε το ίδιο και για τη μαθηματική ικανότητα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υποδεικνύει ότι τα παιδιά από δεκατεσσάρων έως τριάντα μηνών που δέχονται περισσότερα μαθηματικά ερεθίσματα, τείνουν να έχουν πολύ καλή απόδοση στα μαθηματικά του σχολείου και να κατανοούν με μεγαλύτερη ευκολία σύνθετες μαθηματικές έννοιες καθώς μεγαλώνουν. Ήδη από το προνήπιο είναι εμφανής η διαφορά στη μαθηματική ικανότητα του κάθε παιδιού.

Σαν ορόσημο μπαίνουν οι δεκατέσσερις μήνες ζωής έτσι ώστε να έχει προηγηθεί μια βασική γλωσσική εξέλιξη. Αφού το παιδί αρχίσει να κατανοεί λεξούλες αρχίστε να εισάγετε αριθμητικές έννοιες στο λεξιλόγιο του. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο, ούτε να αρχίστε να κάνετε μαζί του μαθηματικές πράξεις και εξισώσεις, έτσι το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να το μπερδέψετε.

Πώς να το βοηθήστε να γίνει πιο ικανό στα μαθηματικά

Αυτό που χρειάζεται είναι να εξοικειωθεί με τους αριθμούς γι αυτό να χρησιμοποιείτε απλές αριθμητικές λέξεις όσο πιο συχνά μπορείτε. Όταν λέμε απλές εννοούμε όντως πολύ απλές όπως στα παρακάτω παραδείγματα

· Αρχίστε να του δείχνετε τους αριθμούς (1: αυτό είναι το ένα, 2: αυτό είναι το δύο κ.ο.κ.)

· Αρχίστε να μετράτε μαζί του (ένα, δύο, τρία, τέσσερα)

· Αρχίστε να αριθμείτε αντικείμενα (ένα παπούτσι, ένα μπισκότο)

· Χρησιμοποιήστε τους αριθμούς για ένα σετ από ίδια αντικείμενα (ένα κουτί μπισκότα, ένα ζευγάρι παπούτσια)

· Χρησιμοποιήστε τους αριθμούς σε σχέση το χρόνο (ένα μπισκότο την ημέρα, ένα χρώμα τη φορά, μόνο μια καραμέλα για τώρα)

· Εισάγετε τους αριθμούς όσο πιο συχνά μπορείτε στο παιχνίδι του (κρυφτό, ένα δύο τρία φτου και βγαίνω), σε παιδικά τραγούδια (μια ωραία πεταλούδα..), στα παραμύθια (ήτανε δώδεκα βασιλοπούλες..), και στην καθημερινότητα σας (θέλεις ένα ή δύο μπισκότα;, Αυτή την εβδομάδα πήγαμε δύο φορές στην παιδική χαρά)

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται κάτι πιο πολύπλοκο. Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση και μόνο αριθμητικών λέξεων (ένα, δύο, δέκα κτλ.) είναι που κάνει τη διαφορά. Επίσης, δεν χρειάζεται καν να απαιτείτε από το παιδί σαν να αναπαράγει αυτά που του λέτε και μόνο που τα ακούει από εσάς είναι αρκετό. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε αριθμούς στον καθημερινό σας διάλογο με το παιδί σας τόσο πιο ικανό είναι να κατανοήσει ακόμα και πιο πολύπλοκες μαθηματικές έννοιες μεγαλώνοντας. Ακόμα και όταν δε δείχνει να καταλαβαίνει να είστε σίγουροι ότι αφομοιώνει μέσα του αυτά που λέτε.

Χρησιμοποιείστε λοιπόν αριθμούς με το παιδί σας και μεγάλη προσοχή μην φτάσετε στην υπερβολή!

3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page