top of page

Οι εφαρμογές των smartphones, κάνουν καλό ή κακό στα παιδιά;


Πότε είσαι πολύ μικρός για να χρησιμοποιήσεις smartphone; Ολοένα και περισσότερες οικογένειες, επιτρέπουν και μαθαίνουν σε μωρά και νήπια να παίζουν με τα smartphones.

Η ραγδαία είσοδος των smartphones στις ζωές των ανθρώπων προκάλεσε την, μη αναμενόμενη, έκρηξη δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, βίντεο και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται στα πολύ νεαρά μυαλά. Αυτό το φαινόμενο έχει αυξήσει δραματικά το χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές για παιδιά, προσφέρονται στα Android της Apple και του Google, τα οποία φέρουν τίτλους όπως “BabyPlayFace” και “Elmo’s Birthday”. Αυτό προκαλεί ανησυχία σε κάποιους εκπαιδευτικούς και αναπτυξιολόγους, οι οποίοι βλέπουν την πληθώρα των εφαρμογών για μωρά και νήπια σαν κάτι επικίνδυνο. Προειδοποιούν ότι τα παιδιά ήδη περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε τηλεοράσεις, DVD players και υπολογιστές.

Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, όλες αυτές οι οθόνες είναι πιθανό να έχουν αρνητική επίδραση, όπως υποστηρίζει και η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία. Αν πραγματικά θέλετε να ενισχύσετε την πνευματική ικανότητα, οι καλύτερες λύσεις βρίσκονται στο μη δομημένο παιχνίδι, εξηγεί η Ακαδημία. «Τα παιδιά χρειάζονται κινητικότητα και όχι εφαρμογές» υποστηρίζει ο Φρέντρικ Ζέμμερμαν, ειδικός σε θέματα μέσων ενημέρωσης και παιδικής υγείας και πρόεδρος στο Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας του UCLA.

Κάποιοι πιεσμένοι γονείς δηλώνουν ότι βασίζονται στις ηλεκτρονικές συσκευές για να εμποδίσουν τα παιδιά τους να προκαλέσουν προβλήματα σε εστιατόρια, αεροπλάνα ή τη μεγάλη σειρά στο ταμείο του σουπερ μάρκετ. Ένας στους πέντε γονείς χρησιμοποιεί smartphone για να αποσπάει την προσοχή των παιδιών ενόσω κάνουν δουλειές, σύμφωνα με τον οργανισμό Κοινή Λογική στα Μέσα Ενημέρωσης (CommonSenseMedia), ο οποίος ασχολείται με την υπεράσπιση της ασφάλειας των παιδιών.

Όντως, για πολλούς γονείς είναι μεγάλη διευκόλυνση να απασχολήσουν τα παιδιά ενώ κάνουν δουλειές, όπως να μαγειρεύουν, καθώς με τα παιδιά απασχολημένα με εφαρμογές όπως το angry birds, το κλίμα στο σπίτι παραμένει ήσυχο και χωρίς εντάσεις. Καθώς πολλές από τις εφαρμογές που πλασάρουν to Google και η Apple έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως το να ενισχύουν τα παιδιά στη γραφή και στα μαθηματικά, οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται σαν κάτι αρνητικό.

Παρόλη, όμως την διευκόλυνση που προσφέρουν τα smartphones και οι εκάστοτε εφαρμογές τους στους γονείς, θα πρέπει να διερωτηθούν τι στερούν από τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο. Στερούν την ελευθερία της σκέψης με αυστηρά δομημένες δραστηριότητες που παρέχουν τα προγραμματισμένα με μαθηματική ακρίβεια λογισμικά, στερούν την μαγεία της ανακάλυψης του κόσμου και του περιβάλλοντος που δρα ακανόνιστα με πολλές και θετικές και αρνητικές εκπλήξεις. Στερούν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τη ζωή και την πραγματικότητα. Ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος με καταστάσεις που δεν είναι δομημένες με τις οποίες όμως θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωπα στην καθημερινότητα τους όπως τη δύναμη να αντισταθούν σε ένα παιδί που θα τα παρενοχλήσει στο σχολείο, ή στο να αναγνωρίσουν τις πραγματικές διαστάσεις των κινδύνων που παραμονεύουν και που μπορεί να αποβούν μοιραίοι, όπως ένας σοβαρός τραυματισμός, ή την απώλεια σε κάτι που αγαπούν. Η πραγματικότητα είναι κάποιες φορές δύσκολή και σκληρή, όσο καλύτερα όμως έχεις μάθεις να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι. Ίσως να στερούν από τα παιδιά τη δυνατότητα να είναι και να παραμείνουν ευτυχισμένα.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page