top of page

Η σωστή φροντίδα του παιδιού περνάει πρώτα από την καρδιά

Έγινε ενημέρωση: 25 Φεβ 2021


Δεν υπάρχουν σχολεία για γονείς, και όμως οι γονείς είναι που έχουν πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του παιδιού τους. Για να μεγαλώσει ένα παιδί δεν φτάνει να καλύπτουμε μόνο τις υλικές του ανάγκες, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε και τις συναισθηματικές του ανάγκες. Πολλές έρευνες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του μητρικού θηλασμού, όχι μόνο σαν μέσω διατροφής, αλλά και σαν τη βάση για τη διαμόρφωση δεσμών για το παιδί. Όταν, δηλαδή, το παιδί θηλάζεται σωστά και την ώρα που το έχει ανάγκη μαθαίνει να νιώθει ασφάλεια στη διαμόρφωση σχέσεων με τους ανθρώπους που το περιβάλλουν. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή και σε όλες του τις σχέσεις. Ο θηλασμός βάζει τις βάσεις αλλά η ποιότητα της γονεϊκής φροντίδας στη συνέχεια, θα καθορίσει σημαντικά την υγιή εξέλιξη του παιδιού.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά, η ποιότητα της φροντίδας που δέχεται το παιδί και από την μητέρα αλλά και από τον πατέρα στα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει αντίκτυπο στο βαθμό άγχους που θα παρουσιάσει στη συνέχεια, στην αυτοπεποίθηση του αλλά και στην πιθανότητα να παρουσιάσει κατάθλιψη όταν θα βρεθεί αντιμέτωπο με αντίξοες συνθήκες.


Τι είναι όμως η σωστή φροντίδα και πως μπορούμε να την παρέχουμε στα παιδιά μας;

Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο όσων αφορά την ανατροφή των παιδιών μας, να τους προσφέρουμε στέγη, τροφή, ρούχα, εκπαίδευση, εξωσχολικές δραστηριότητες, ότι περισσότερο μπορούμε για να τους παρέχουμε τα εφόδια για να χτίσουν τη δική τους ζωή. Είναι όμως κάποιες μικρές λεπτομέρειες στη συμπεριφορά μας απέναντι τους που είναι υψίστης σημασίας όσων αφορά τη διαμόρφωση της προσωπικής τους ταυτότητας, την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να παρουσιάσουν ψυχικά προβλήματα και την ενδυνάμωση της ικανότητας να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις κατά την ενήλικη ζωή. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι απλές και μπορούν να εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση.


  • Προσπαθήστε να απευθύνεστε στο παιδί σας με ζεστή και φιλική φωνή όποτε έχετε κάτι να του πείτε. Θα το βοηθήσετε να καταλάβει πιο ξεκάθαρα ότι έχετε καλή πρόθεση.

  • Φροντίστε να δείχνετε κατανόηση όσων αφορά τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Για το παιδί σας αυτές οι ανησυχίες είναι πολύ σημαντικές και με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να μάθει να τις εκφράζει και να τις αντιμετωπίζει.

  • Να είστε τρυφεροί, τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά δεν είναι ποτέ αρκετά!

  • Να μην ξεχνάτε να του δείχνετε πόσο χαίρεστε όταν μοιράζετε πράγματα μαζί σας, έτσι θα νοιώθει ότι πάντα μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς για ότι χρειαστεί.

  • Να του χαμογελάτε συχνά! Με αυτόν τον τρόπο και εσείς και το παιδί σας θα είστε πάντα πιο χαρούμενοι.

  • Να το παρηγορείτε και να το βοηθάτε να ηρεμίσει όταν το βλέπετε ανήσυχο. Θα το θυμάται για πάντα και όταν χρειαστεί θα σας το ανταποδώσει.

  • Βοηθήστε το να καταλάβει ότι το θέλετε και το αγαπάτε. Φράσεις όπως «είσαι πολύ σημαντικός/ή για εμένα» και «σ’ αγαπώ πολύ» είναι σημαντικό να λέγονται συχνά.

  • Να το επαινείτε συχνά, ακόμα και για μικρά πράγματα που κάνει, είναι πάντα όμορφο να ξέρει ότι κάθε του προσπάθεια, όσο μικρή και αν είναι, είναι σημαντική. Θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του.

  • Να του βάζετε όρια εκεί που χρειάζεται. Τα όρια είναι προστασία και η προστασία είναι μια μορφή φροντίδας.


Σίγουρα, με όλα τα άγχη και τις υποχρεώσεις των ενηλίκων δεν έχουμε πάντα τη διαύγεια να τα κάνουμε όλα τέλεια και να είμαστε πάντα ψύχραιμοι και χαμογελαστοί. Το σημαντικό όμως είναι να προσπαθούμε να δείχνουμε στα παιδιά μας, την αγάπη μας και να τα υποστηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν χρειάζεται να είναι και όλα τέλεια, η ζωή θα φέρει ακόμα και στο παιδί σας αντιξοότητες τις οποίες θα πρέπει να έχει μάθει να αντιμετωπίζει, είναι όμως θεμιτό να ξέρει ότι έχει κάπου να βασιστεί.



13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page