top of page

Αντιμετώπιση Ψυχιατρικών Παθήσεων

Ξαφνικά τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Άρχισα να χάνω τον έλεγχο της ζωής μου και κυριότερα του εαυτού μου. Δε μπορούσα να συγκεντρωθώ στις εργασίες μου, δε μπορούσα να κοιμηθώ και όταν κοιμόμουν, έβλεπα όνειρα ότι πεθαίνω. Φοβόμουν να πάω για μάθημα, φανταζόμουν ότι οι άνθρωποι μιλούσαν για εμένα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άκουγα και φωνές.”

Η ψυχωσική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, είναι μια σοβαρή διανοητική διαταραχή. Το νόσημα διαταράσσει βασικές λειτουργίες που επιτρέπουν στον κάθε άνθρωπο να νιώθει μοναδικός, ξεχωριστός και να έχει την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή του. Ένας άνθρωπος με σχιζοφρένεια νιώθει ότι οι άλλοι γνωρίζουν ή μοιράζονται μαζί του τις προσωπικές του σκέψεις, τα συναισθήματα του και τις πράξεις του. Λόγω αυτού του παραληρήματος, τείνει να θεωρεί ότι οι σκέψεις του επηρεάζονται από φυσικές ή υπερφυσικές δυνάμεις. Επιπλέον, πιστεύει ότι αποτελεί άξονα όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω του. Συχνά, από την αρχή της διαταραχής, ο ασθενής αισθάνεται αμηχανία, η οποία τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι οι καθημερινές καταστάσεις έχουν ένα ξεχωριστό, συνήθως απειλητικό νόημα, ιδιαίτερα για τον ίδιο.

 

Τα συμπτώματα που συναντάμε στην ψυχωσική διαταραχή περιλαμβάνουν:

  • Ακουστικές ψευδαισθήσεις το περιεχόμενο των οποίων τείνει να είναι σχολιαστικό προς τις σκέψεις ή τις πράξεις του

  • Οπτικές ψευδαισθήσεις όπου ο ασθενής βλέπει πράγματα τα οποία δεν είναι εκεί στην πραγματικότητα

  • Διαταραχή στη σκέψη, με τη σκέψη να γίνεται ασαφής, ελλειπτική και δυσνόητη

  • Ρηχό, ιδιότροπο ή ασύμβατο συναίσθημα το οποίο δεν συνάδει με το αναμενόμενο συναίσθημα σε σχέση με την κάθε κατάσταση

  • Έντονη αμφιθυμία και διαταραχή της βούλησης που στην έκφραση της εμφανίζεται ως νωθρότητα, αρνητισμός ή εμβροντησία

 

Ο στιγματισμός και η διαφοροποίηση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έλλειψη πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, στους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχωσική διαταραχή τίθενται θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα ο χρόνιος εγκλεισμός σε ιδρύματα. Με τη άρτια αντιμετώπιση, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή μπορούν να ζήσουν παραγωγικά και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

 

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχωσική διαταραχή περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία, ομάδες στήριξης, συμβουλευτική και υποστήριξη των προσώπων φροντίδας, ατομικό πρόγραμμα διατροφής για την αντιμετώπιση των παρενεργειών λόγω της ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής.

Αντιμετώπιση Ψυχιατρικών Παθήσεων
bottom of page