top of page

Το δώρο που προσφέρουν τα παιδιά στους γονείς

Έγινε ενημέρωση: 19 Αυγ 2020


Ο κόσμος των ενηλίκων απαρτίζεται από ευθύνες και υποχρεώσεις. Να δουλέψεις, να πληρώσεις τους λογαριασμούς, να είσαι νομοταγής, να ακολουθείς τις νόρμες που θέτει η κοινωνία στην οποία ζεις και η πιο μεγάλη ευθύνη από όλες: Να μεγαλώσεις ένα παιδί.

Όταν φέρνουμε ένα παιδί στον κόσμο προσπαθούμε να το μεγαλώσουμε με τρόπο τέτοιο, ώστε να μάθει να είναι υπεύθυνο και να μπορεί να προστατέψει και να συντηρήσει τον εαυτό του στο μέλλον. Η Ανατροφή ενός παιδιού, είναι μια ευθύνη που μας δημιουργεί άγχος, άγχος αν το κάνουμε σωστά και αν του προσφέρουμε τα εφόδια που χρειάζεται. Αυτή η έντονη αγωνία μας κάνει, πολλές φορές, να ξεχνάμε να εκτιμήσουμε και να απολαύσουμε τη διαδικασία του να μεγαλώσουμε αυτό το ιδιαίτερο πλάσμα που λέγεται παιδί!

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή τη μαγική εμπειρία πρέπει πρώτων να καταλάβουμε ότι η βασική ιδέα πίσω από την ανατροφή του παιδιού δεν είναι να το θέμα της υπευθυνότητας για την υπευθυνότητα, αλλά το να μεγαλώσουμε έναν άνθρωπο που θα μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να είναι κατά βάση ευτυχισμένος.

Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με το να μάθουμε τα παιδιά να είναι «φρόνιμα, υπάκουα και υπεύθυνα» με τις υποχρεώσεις τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε να τους δείχνουμε η βασική επιδίωξη είναι να μπορούμε να απολαύσουμε τις μικρές και τις μεγάλες χαρές της ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τελικός στόχος πίσω από κάθε υποχρέωση είναι να πάρουμε ικανοποίηση.

Αντίθετα με την ανάληψη ευθυνών, το να δείξουμε στα παιδιά πώς να είναι χαρούμενα είναι ένα αρκετά εύκολο έργο, καθώς από μόνα τους το μόνο που θέλουν είναι να ικανοποιούνται και να χαίρονται. Η έμφυτη τάση των παιδιών στην αναζήτηση της χαράς, διαμέσων του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και του ενθουσιασμού που φέρνει κάθε καινούρια ανακάλυψη και του να δίνουν και να παίρνουν αγάπη, είναι κάτι που πρέπει να το ενισχύουμε και όχι να το καταπιέζουμε. Η παιδικότητα είναι μια έννοια συνυφασμένη με την αίσθηση της χαράς, της ελευθερίας, της φροντίδας και του παιχνιδιού.

Σαν γονείς δεν πρέπει να ξεχνάμε να δίνουμε σημασία και αξία σε αυτά τα πολύ σημαντικά και θετικά στοιχεία που περικλείει η παιδικότητα. Χωρίς να χάσουμε το ρόλο μας, που είναι να τα προστατεύουμε και να τους μαθαίνουμε πώς να διαχειρίζονται τις καταστάσεις που περικλείει η διαβίωση, μπορούμε να χαρούμε μαζί τους, να παίξουμε μαζί τους, να ενθουσιαστούμε μαζί τους και να δώσουμε και να λάβουμε εκφράσεις αγάπης. Το δώρο που μας κάνουν τα παιδιά είναι να μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε πάλι παιδιά, να δούμε τη ζωή σαν μια μεγάλη εξερεύνηση που μας περιμένει για να ανακαλύψουμε τη χαρά.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να έχεις ένα παιδί που σου δίνει την ευκαιρία να αγκαλιάσεις ξανά το παιδί που κρύβεται μέσα σου, αυτό το αγνό πλάσμα που κοιτάει παιχνιδιάρικα τον κόσμο και το μόνο που θέλει είναι να χαμογελάει.

Αφήστε για λίγο πίσω σας τις υποχρεώσεις, τις στεναχώριες, τα άγχη και δώστε στη χαρά μια ευκαιρία, τα παιδιά σας είναι εκεί για να σας συνοδέψουν και να σας θυμίσουν τον τρόπο. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και κάντε τη ζωή σας να μοιάζει με παιχνίδι. Η κάθε στιγμή μπορεί να γίνει διασκεδαστική, για παράδειγμα, όταν μαγειρεύετε μπορείτε να προσποιηθείτε ότι συμμετέχετε σε διαγωνισμό μαγειρικής, όταν βλέπετε μια παιδική ταινία με το παιδί σας σκεφτείτε ότι ζείτε την απόλυτη εμπειρία σινεμά, φτιάξτε ποπ κορν και κουρνιάστε, όταν πάτε στην παιδική χαρά κάντε κι εσείς κούνια και τσουλήθρα, διαβάστε παραμύθια μαζί με το παιδί και μετά πάρτε ένα ρόλο από το παραμύθι και κάντε σκετσάκια, βάλτε δυνατά μουσική και κάντε διαγωνισμό χορού. Με λίγη φαντασία μπορείτε να κάνετε τα πιο απλά πράγματα μια απολαυστική εμπειρία.

Το να είμαστε ενήλικες και μάλιστα γονείς είναι μια μεγάλη ευθύνη, δεν παύει όμως να μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τη ζωή με μάτια παιδικά γεμάτα προσμονή, γεμάτα φαντασία και γεμάτα μια παιδική, παιχνιδιάρικη περιέργεια!

36 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page