top of page
Εικόνα συγγραφέαAmalia Louizou

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τη μελέτη για το σπίτι;



Πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε  την επίδραση που έχει η μελέτη για το σπίτι στη κοινωνική και συναισθηματική υγεία του παιδιού.


Συχνά, η μελέτη για το σπίτι δυσχεραίνει τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, ιδιαίτερα όταν ο όγκος των εργασιών είναι μεγάλος ή οι εργασίες πολύ απαιτητικές. Ο ελεύθερος χρόνος της οικογένειας σε μεγάλο ποσοστό διοχετεύεται στην ολοκλήρωση των σχολικών καθηκόντων. Προκαλεί στρες, ανισορροπία δυνάμεων και αφορμή για διαφωνίες.


Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχει σημασία πόσες ώρες αφιερώνουμε στη μελέτη του παιδιού, αλλά με ποιον τρόπο το βοηθάμε.

Όταν προσπαθούμε να διδάξουμε το παιδί, χωρίς να διαθέτουμε τις ικανότητες να το κάνουμε ή με έναν τρόπο πολύ ελεγκτικό και παρεμβατικό, τότε ενδεχομένως να συμβάλλουμε αρνητικά στη σχολική του επίδοση και όχι μόνο.


Ως γονείς θέλουμε να εμπλακούμε εποικοδομητικά στη μαθησιακή διαδικασία του παιδιού.


Θετικά συναισθήματα, όπως ζεστασιά, υποστήριξη με τρόπο που να ενισχύουμε την αυτό-αποτελεσματικότητα και την αίσθηση αυτονομίας του παιδιού, σαφείς κατευθύνσεις, όταν μας τις ζητά και ενσυναίσθηση είναι κάποια από τα βασικά κλειδιά.

Κάποια παιδιά θυμώνουν και απογοητεύονται κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως νιώθουν, να μπούμε στη θέση τους και να τα βοηθήσουμε να αναπλαισιώσουν την κατάσταση, να δουν τις εργασίες ως προκλήσεις, να αντιληφθούν τη χρησιμότητά τους, να εκφράσουν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.


Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να είναι διαθέσιμος όταν το παιδί χρειαστεί την βοήθειά του, να είναι παρόν, να επιβλέπει, να έχει επίγνωση του προγράμματος του παιδιού και να θέτει σαφή όρια.


Χρήσιμες οδηγίες


  • Πρόβλημα μαθηματικών:


α. Πως θα το έλυνες;

β. Επιβραβεύουμε για την προσπάθεια, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε και να κατανοήσουμε τη σκέψη του παιδιού.

γ. Δίνουμε στοιχεία, όταν το παιδί τα χρειάζεται.

δ. Το παροτρύνουμε να το ξανά λύσει μόνος του, για να αισθανθεί αυτό-αποτελεσματικότητα.


  • Xρησιμοποιήστε χρώματα, όταν διαβάζετε με το παιδί σας, για να χωρίσετε τα ζητούμενα, για να επισημάνετε τις σημαντικές πληροφορίες.


  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναπαραστήσουν οπτικά τις πληροφορίες, που τα δυσκολεύουν.


  • Παρακολουθήστε μαζί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.


  • Μην πιέζετε τα παιδιά να διαβάζουν πάρα πολλές ώρες. Η χαλάρωση, η ενασχόληση με τα αθλήματα ή τις τέχνες, το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικά με τη μελέτη για το σπίτι.


  • Το σταθερό πρόγραμμα μελέτης και ύπνου είναι πολύ σημαντικό.


Μαρίνα Καβουρίδη

B.Sc. Psychology 

296 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page