Το σχολείο είναι μια μεγάλη πρόκληση για το παιδί με Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), καθώς συναντάει μεγάλη δυσκολία στο να καθίσει ακίνητο και ήσυχο, να ακούσει και να συγκεντρωθεί. Αυτά τα παιδιά είναι μεγάλη πρόκληση και για τους δασκάλους οι οποίοι προσπαθούν να συντονίσουν μια τάξη γεμάτη από παιδιά. Υπάρχουν όμως κάποιες στρατηγικές οι οποίες έχουν αποδειχτεί πολύ βοηθητικές, όπως:
· Φροντίστε η θέση του παιδιού να είναι σε σημείο που υπάρχουν λίγα ερεθίσματα και όπου μπορούν τα παιδιά να σηκωθούν αν χρειαστεί χωρίς να διαταράξουν την τάξη (αποφύγετε παράθυρα και χώρους με παιχνίδια ή έντονα χρώματα)
· Δώστε τους ξεκάθαρες και απλές οδηγίες και προσπαθήστε να σπάσετε τις εργασίες σε μικρά κομμάτια. Επίσης επιτρέψτε τους να κάνουν μικρά διαλείμματα όποτε ολοκληρώνουν ένα κομμάτι της εργασίας.
· Συμφωνήστε με το παιδί κάποια νεύματα τα οποία θα σημαίνουν ότι πρέπει να καθίσει ή να κάνει ησυχία έτσι ώστε να μη χρειάζεται να του γίνονται συνέχεια παρατηρήσεις και να κλονίζεται η αυτοπεποίθηση τους.
· Ξεκαθαρίστε τους κανόνες που ισχύουν στην τάξη και γράψτε τους κάπου όπου το παιδί με ΔΕΠ-Υ μπορεί να τους βλέπει.
· Δώστε του αρμοδιότητες που του δίνουν τη δυνατότητα να κινείται (π.χ. να ξύσει τα μολύβια και να μοιράσει τις κόλλες) έτσι ώστε η περίσσια ενέργεια που διαθέτει διοχετεύεται σε κάτι παραγωγικό.
· Φροντίστε να το συγχαρείτε όποτε καταφέρνει κάτι καλό.
· Γράψτε το ημερήσιο πρόγραμμα της τάξης και τοποθετήστε το κάπου που θα μπορεί να το βλέπει.
· Δώστε του μια μπάλα μείωσης του άγχους για να μπορέσει να τη χρησιμοποιεί όταν νιώθει υπερδιέγερση.
· Συνεργαστείτε με τους γονείς. Δώστε τους συμβουλές και μάθετε ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν στο σπίτι
Το παιδί που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ και δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο και ήσυχο σε καμία περίσταση χρήζει σημαντικής βελτίωσης αν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι θεραπευτές το βοηθήσουν και του προσφέρουν σωστή καθοδήγηση.
Comentários